Nej, återvinningsstationerna är inte anpassade för verksamheter. Det är bara hushåll som får lämna sina förpackningar på återvinningsstationerna. Driver du en verksamhet eller ett företag vänder du dig till en entreprenör för att få hjälp med hämtning av din återvinning. Det går även bra lämna ditt företags uttjänta pappers-, plast- och metallförpackningar på FTI:s så kallade mottagningspunkter. Du får lämna max en kubikmeter per materialslag och tillfälle. Mottagningspunkterna tar endast emot förpackningsavfall. Mottagningspunkter
Lämna förpackningar
Du som driver kafé, restaurang, butik, kontor, byggföretag eller annan verksamhet, har ansvar för ditt avfall och för att återvinna alla förpackningar som du använt. Använd våra enkla råd för att din återvinning ska fungera smidigt.
“Papper ska bli papper och metall ska förbli metall.”
Leif Persson,
Snickare
Fyra vägar att hitta rätt
1. Sök upp din närmaste mottagningspunkt
Det är gratis att lämna ditt företags uttjänta pappers-, plast- och metallförpackningar på FTI:s så kallade mottagningspunkter. Du får lämna max en kubikmeter per materialslag och tillfälle. Mottagningspunkterna tar endast emot förpackningsavfall.
Kvalitetskrav
Kvalitetskrav som gäller vid avlämning av förpackningar av papper, plast och metall:
- Förpackningarna ska bestå av rena fraktioner av papper, plast, eller metall.
- Förpackningarna ska vara ordentligt tömda och torra. De behöver inte vara rengjorda.
- Förpackningarna ska läggas lösa i behållaren – inte i säckar eller påsar.
Hitta närmaste mottagningspunkt
Hitta din närmaste mottagningspunkt. Börja med att välja län.
FTI har verksamhetsinsamling i alla Sveriges kommuner. Hittar du inte din kommun genom att söka i kartan nedan – hör av dig till oss på telefon 08-566 144 00 så guidar vi dig rätt!
För information om närmaste mottagningspunkt för glasförpackningar och glasflaskor kontaktar du Svensk Glasåtervinning
För information om mottagningspunkter för tidningar/returpapper, kontakta din kommun.
2. Kolla med din kommun vad som gäller
Hade du tänkt lämna dina tömda och sorterade förpackningar på närmaste återvinningscentral? Kolla med din kommun vad som gäller där du bedriver din verksamhet. Det brukar gå bra att lämna en mindre mängd till en begränsad kostnad, ibland är det gratis.
3. Prata med din fastighetsägare
Har du en fast verksamhet? Pratade du med din fastighetsägare om avfallshantering när ni skrev hyresavtal? Annars kan det vara värt att kolla om ni kan hitta någon form av överenskommelse. Om inte, be om tips på avfallsentreprenör.
3. Anlita en godkänd entreprenör
Om du har en entreprenör för matavfall, kan du kolla om de även kan hantera dina förpackningar av papper, plast, metall och glas. Annars kan du söka efter godkända avfallsentreprenörer via recycla.se. Där finns en kostnadsfri tjänst som enkelt kopplar ihop dig med en entreprenör i närområdet.
Men återvinningsstationen runt hörnet då?
Det är bara hushåll som får lämna sina förpackningar på landets återvinningsstationer. De är inte till för verksamheter.
Tänk på …
❚ …att du som bedriver verksamhet har ansvar för ditt avfall och att du enligt lag är skyldig att sortera det. Du måste helt enkelt ha koll på vilken sorts avfall det blir.
❚ …att tömma dina förpackningar ordentligt samt ta ur dem ur säckar och påsar innan du lämnar dem till återvinning.
❚ … att du som har riktigt stora mängder förpackningsavfall kanske ska undersöka om du kan få materialet hämtat. Ta in offerter från godkända entreprenörer.
❚ … att försöka minska mängden avfall. Kanske finns det sådant som går att återanvända?
❚ …att det bara är hushåll som får lämna sina förpackningar på FTI:s återvinningsstationer.
Sortera smart – enkla tips
Stäm alltid av med din hämtningsentreprenör (om du har en sådan) eftersom det kan skilja sig åt hur entreprenören vill ha materialet sorterat.
Vanliga frågor
-
-
Alla förpackningar som lämnas till FTI transporteras till återvinningsanläggningar, som materialåtervinner så mycket som möjligt av det insamlade materialet. Det som inte går att materialåtervinna går till energiutvinning som ersättning för fossil råvara i industrin.
-
Ja, det är en myt att det inte spelar någon roll. Varje förpackning som kommer in i återvinningssystemet bidrar till utvecklingen av återvinningssystemen, så att ännu fler förpackningar kan bli till nytt material i framtiden. Förpackningar som inte lämnas till återvinning, går istället till förbränning. Genom att källsortera dina förpackningar hjälper du till att spara på jordens resurser och bidrar till ett cirkulärt samhälle. Till exempel halveras koldioxidutsläppen om du källsorterar en plastförpackning istället för att slänga den i soppåsen.
Har du en fråga?
Kontakta oss
Hör av dig så hjälper vi dig!