Familj leker i trädgård

– Det blev en extra stor utmaning när vi hade blöjbarn, skrattar Mia. Med egen kompost får familjen bra jord till trädgården, samtidigt som barnen får lära sig hur kretsloppet fungerar i praktiken. Och nu för tiden är miljön deras viktigaste argument för källsortering. Familjen besöker återvinningsstationen ungefär en gång i veckan, på väg till eller från förskolan med bilen. Eftersom de läser dagstidningar digitalt behöver de inte så stort utrymme för pappers- och tidningssortering.

 

Ett rött torp

Bostad: Utbyggt båtmanstorp från 1700-talet.

Vi som bor här: Christian och Mia med barnen Freya 5 år, Willmer 7 år och hunden Trixi.

Sortering som tar mest plats: Plast och kartonger

 

Utmaningen – enkelt för hela familjen


Idag förvaras all källsortering bredvid Trixis hundmat i påsar, korgar och lådor på golvet vid altandörren. Eftersom huset har springor letar sig möss in vintertid. Därför önskar familjen att förvaringen kommer upp en bit från golvet, gärna med lock. Det måste vara enkelt för hela familjen att sortera, samt nära diskbänken.

Papperspåsar med återvinning i ett hem

 

Lösningen – återvinning som naturlig mittpunkt


Mitt i köket – bara några steg från diskbänken – finns en bra yta som inte utnyttjades särskilt väl. Vi införskaffade en ordentlig arbetsbänk med gott om plats för smart förvaring under. Här får såväl tidningar som pappers-, plast- och glasförpackningar plats. Nu blir det enkelt även för barnen att vara delaktiga.

Kvinna i kök Återvinningslösning med plastbackar under ett bord

 

Tips på vägen


Återvinningen behöver inte nödvändigtvis gömmas undan. Med en synlig och lättåtkomlig återvinningslösning går det av bara farten att slänga rätt sak på rätt plats, även för gäster.