Familj vid köksbord

Minst en gång i veckan lastar Bettina eller någon av killarna cykeln med kassar, för färd till återvinningsstationen. I 60-talskomplexet där de bor, finns nämligen begränsade möjligheter till återvinning. Det är sopnedkast och grovsoprum som gäller samt några kärl på gården för tidningar och glasförpackningar. Och i trerummaren är utrymmet att förvara tomma förpackningar, minimalt.

– Med en nyfiken 1 ½-åring i familjen får glasflaskor och konservburkar helt enkelt stå framme på diskbänken, säger Bettina och skrattar lite uppgivet åt trängseln i köksskåpet där resterande förpackningar delar plats med hushållssoporna.

 

lägenhetsbyggnad

Bostad: Lägenhet på 83 kvm.

Vi som bor här: Bettina Matsson, 31. Barnen Leon, 7 år och Lily, 1,5 år. Inneboende paret Daniel 32 år och Paulo 25 år.

Sortering som tar mest plats: Plast- och pappersförpackningar, men svårast att förvara är glas, metall, batterier och annat som bör finnas utom räckhåll för ett litet barn.

 

Utmaningen – akut platsbrist och nyfiken ettåring


Platsbristen är akut. På 60-talet, när fastigheten byggdes tänkte ingen på behovet av att förvara tomma förpackningar. I ett hushåll med tre vuxna och två barn genereras en stor mängd sopor som ska källsorteras. Och det krävs en lösning som är anpassad efter ett nyfiket litet barn samt är lättillgängligt för övriga.

Återvinningslösning under köksbänk och i städskrubb

 

Lösningen – ny uppfinning löste den gordiska knuten


Städskåpet organiserades om och en helt ny slags förvaring, runda cylindrar i hårdplast, en för glasförpackningar, en för metallförpackningar och en för PET-flaskor, hängdes i krokar på väggen. När de är fyllda hakas de ner och stoppas i en specialdesignad kasse och kan tömmas i korrekt behållare på återvinningsstationen. De är dimensionerade utifrån inkasthålen. De få tidningar som finns, ryms i en mindre kasse. Pappers- och plastförpackningarna fick fortsätta samsas under diskbänken men i nya anpassade väskor med dragkedjor för cykelturer när det blåser och för att undvika lukt.

Återvinningslösning under köksbänk och i städskrubb

 

Tips på vägen


Passion och omsorg om miljön räcker långt, men när de tomma förpackningarna växer en överhuvudet kan det vara svårt att se bortom det självklara.

Förvaringen kanske inte måste stå på golvet utan i stället hängas på en vägg? I städskåpet finns ofta outnyttjad plats, särskilt om du rensar och organiserar.

– Allt funkar perfekt. Det är enkelt att få med sig allt på cykeln till återvinningsstationen och vi behöver inte åka dit lika ofta eftersom det ryms betydligt mer i den nya förvaringslösningen.