En mobiltelefon, en bilnyckel och en plånbok ligger på ett vitt underlag.

Vi får ofta samtal från personer om nycklar, smycken, mobiltelefoner och annat som av misstag råkat åka med ner tillsammans med burkar och kartonger i behållaren på återvinningsstationen. Det är givetvis jättetråkigt för den som råkat ut för att bli av med något.

Vi tömmer ofta

Tyvärr är möjligheterna små att få tillbaka det som tappats ner i en behållare på en återvinningsstation. Det handlar bland annat om att vi tömmer så pass ofta, på många platser runt om i landet sker tömningar dagligen. När vi får in samtalet om plånboken, klockan, nycklarna eller andra värdesaker så är risken därför stor att behållaren redan tömts och innehållet gått i väg till en anläggning för balning för vidare transport till en återvinningsanläggning.

Håll inte nycklarna i handen när du återvinner

Försök därför att inte hålla nycklar, mobil, plånbok och liknande i handen när du återvinner utan ha dem i stället på säkert avstånd i fickan eller handväskan. Har du ringar som sitter löst eller armband med lås som krånglar, se till att detta åtgärdas för att minska risken att tappa dem även på andra ställen.

 

Nyfiken på hur återvinningsprocessen går till? Se våra filmer.

Behöver du sorteringshjälp – använd vår sorteringsguide