Alla förpackningar som lämnas till FTI transporteras till återvinningsanläggningar, som materialåtervinner så mycket som möjligt av det insamlade materialet. Det som inte går att materialåtervinna går till energiutvinning som ersättning för fossil råvara i industrin.

Återvinnings-processen
Använda mjölkpaket, schampoflaskor, sardinburkar och glasflaskor kan bli till nya förpackningar om du lämnar dem till återvinning. Vi har alla en viktig roll i återvinningsprocessen. Se hur den går till.
Visste du att…
..genom att återvinna en plastförpackning halveras dess klimatavtryck? Eller att stål, aluminium och glas går att återvinna hur många gånger som helst?

Varför ska jag återvinna?
Genom att lämna dina förpackningar till återvinning bidrar du till ett hållbart Sverige och en friskare planet. Din återvunna förpackning kan bli en ny förpackning.
När vi återvinner materialen flera gånger sparar vi naturresurser och minskar onödiga utsläpp. Vi vill att det ska vara lätt för dig att återvinna och att miljönyttan ska bli så stor som möjligt.
Många vet inte att vi faktiskt är skyldiga enligt lag att sortera vårt avfall. Det gäller både privatpersoner och företag. De företag som tar fram eller säljer förpackningar ansvarar även för att de samlas in och återvinns. Dessa företag kallas producenter och ska enligt lag följa något som kallas för producentansvaret. FTI hjälper dem att ta sitt ansvar.
Vad händer med mina förpackningar?
Filmer - Så funkar återvinningen
Se hur återvinningsprocessen går till för de olika materialslagen i filmerna nedan.

Pappersförpackningar
En mjölkkartong blir till en pizzakartong och paketet med pasta innehåller glasspinnar i sitt nästa liv. Följ pappersförpackningarnas väg från ditt kök till en helt ny produkt.
Återvinningsprocessen

Plastförpackningar
När du sorterar dina plastförpackningar, halverar du deras klimatpåverkan. När vi återvinner och återanvänder materialet i nya förpackningar och produkter minskar behovet av plast som kräver fossila resurser (olja). Dessutom minskar utsläppen som annars uppstår när plasten förbränns. Återvinning sparar på naturresurserna och minskar utsläppen. Följ plastförpackningarnas väg från ditt kök eller badrum till en helt ny produkt.
Återvinningsprocessen

Metallförpackningar
Följ de tomma konservburkarnas och de uttjänta kapsylernas väg från ditt kök till att bli bilkarosser och ny råvara. Metall har ett evigt liv även om skepnaderna förändras.
Återvinningsprocessen

Glasförpackningar
Följ syltburkens eller vinflaskans väg från ditt kök och tillbaka till ditt hus som en flaska olivolja eller som isolering i form av glasull.
Återvinningsprocessen glas
Vem gör vad i återvinningsprocessen
För att vi ska nå målet om en cirkulär ekonomi, måste alla aktörer i kedjan bidra och ta sitt ansvar för sin del i kedjan.
Spårbarhet i hela kedjan
För oss är det självklart att kunna spåra material genom hela kedjan. Vi följer upp vart materialet tar vägen efter att du har lämnat det till återvinning.
Vanliga frågor
-
-
Nej, det är en seglivad myt. Entreprenörerna som tömmer behållarna får ersättning när de levererar rent och sorterat material. Om de blandar ihop materialet tar inte anläggningen emot det och entreprenören måste då lämna ifrån sig det till förbränning eller deponi — vilket de måste betala för. Dessutom måste förpackningarna lämnas till återvinning enligt lag och vår verksamhet granskas kontinuerligt av bland annat Naturvårdsverket.
-
Ja, en använd plastförpackning som sorteras och återvinns, halverar klimatpåverkan, jämfört med om den slängs i hushållssoporna och eldas upp (förbränns). Ett kilo materialåtervunnen plast minskar koldioxidutsläppet med två kilo. Plasten i en förpackning kan återvinnas om och om igen. Det gör både att vi minskar utsläppen från förbränning och minskar behovet av fossil råvara, som behövs vid produktion av ny plast. Återvinner vi behövs inte ny plast i samma omfattning. Ur klimatsynpunkt är det viktigt att återvinningen är cirkulär, med en effektiv och högkvalitativ sortering och separering. Då behålls materialets kvalitet och funktioner. Svensk Plaståtervinning, som tar emot FTI:s insamlade förpackningar, är den enda aktören i Sverige som arbetar med cirkulär återvinning med sortering i fokus.
-
Ja, det är en myt att det inte spelar någon roll. Varje förpackning som kommer in i återvinningssystemet bidrar till utvecklingen av återvinningssystemen, så att ännu fler förpackningar kan bli till nytt material i framtiden. Förpackningar som inte lämnas till återvinning, går istället till förbränning. Genom att källsortera dina förpackningar hjälper du till att spara på jordens resurser och bidrar till ett cirkulärt samhälle. Till exempel halveras koldioxidutsläppen om du källsorterar en plastförpackning istället för att slänga den i soppåsen.