Förpackningar av flera material


Har du förpackningar som består av flera material, är grundregeln att du sorterar dem efter det material som väger mest i förpackningen.

Sortera så här


 

Du ska inte behöva använda verktyg för att separera två material. Går de inte att dela på ett enkelt sätt, kan båda materialen sitta kvar på förpackningen. Till exempel kan du lämna kvar den metallring som blir kvar på vinägerflaskan av glas, när metallkorken skruvats av. Samma sak gäller den plastdel som sitter kvar på mjölkförpackningen med skruvkork, om förpackningen har ett avskruvbart plastlock.

En mjölk-, juice- eller yoghurtförpackning som har en hinna av plast eller aluminium på insidan ska sorteras som pappersförpackning. Hinnan separeras i återvinningsprocessen.

En medicinkarta sorteras oftast som plastförpackning. Den består viktmässigt mest av plast, aluminiumet är bara ett tunt lager. Det finns också medicinkartor i metall. Om du knycklar ihop kartan, och den vecklar ut sig ska den sorteras som plastförpackning. Om inte, sorteras den som metallförpackning.

 

Osäker på hur du ska sortera?

Sorteringsguiden

Vill du veta hur du ska sortera en förpackning som består av flera material? Ta hjälp av vår sorteringsguide!