Genom att återvinna aluminium och stål består sparas stora mängder energi, jämfört med att framställa ny råvara. Både aluminium och stål går dessutom att återvinna hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras.

Metall-förpackningar
Lämna alla metallförpackningar till återvinning: konservburkar, sprayburkar, tuber, kapsyler och aluminiumformar. Även små förpackningar som till exempel kapsyler, lock och folien på crème fraicheburken.
Dina gamla konservburkar blir till nya förpackningar, armeringsjärn eller motordelar. Inget är för litet för att återvinnas, även en kapsyl har betydelse.
Visste du att...
…när du källsorterar dina metallförpackningar gör du en viktig insats och bidrar till ett cirkulärt materialflöde. Förpackningar i metall kan nämligen återvinnas hur många gånger som helst utan materialförlust.
Gör så här
Tips & Trix
Kläm ut så mycket du kan ur metalltuben. Lämna sedan tuben i behållaren för metallförpackningar och plastkorken i behållare för plastförpackningar.
Sprayburkar kan lämnas i behållaren för metallförpackningar om de är helt tömda. Om det inte låter något när du håller sprayknappen intryckt är burken tom. Burkar som inte är tömda ska lämnas som farligt avfall på kommunens bemannade återvinningscentral.
Chipstestet – testa din chipspåse
Tips & Trix
Är du osäker på om din chipspåse (eller liknande påse) är gjord av plast eller metall? Testa att knyckla ihop den. Vecklar den ut sig igen ska den sorteras som plastförpackning, behåller den sin form ska den sorteras som metallförpackning.
Sortera inte som metallförpackning
- Värmeljuskoppar av metall och plast samt marschallhållare
Värmeljus och marschaller ska självklart sorteras, men inte som förpackningar. Innan du lägger dem i behållaren för metall på kommunens bemannade återvinningscentral, ska du ta bort den lilla vekeshållaren i stål i värmeljuset från aluminiumkoppen. Annars sorteras koppen automatiskt som stål och aluminiumet brinner upp i stålbadet. - Burkar med färgrester, lim, lösningsmedel
Lämna som farligt avfall på kommunens bemannade återvinningscentral. - Metalliknande påsar som innehåller mer plast eller papper, än metall
Se chipspåse-testet ovan. - Metallskrot, VVS-detaljer, stekpannor och andra produkter som inte är förpackningar
Lämna som grovsopor på kommunens bemannade återvinningscentral. - Elektronik och elartiklar
Lämna som elavfall på kommunens bemannade återvinningscentral.
El-kretsen
Sök i Sorteringsguiden
Så funkar återvinningen
Undrar du vad som händer med din förpackning efter att du lämnat den till återvinning? I den här filmen får du kika in på återvinningsanläggningen!
Vanliga frågor
- Varför ska jag källsortera aluminium och stål?
- En påse som är silverfärgad på insidan, är det en plast- eller metallförpackning?
Ofta är det angivet på förpackningen hur den ska sorteras, titta gärna i första hand om det finns en symbol eller en utskriven sorteringsangivning. Finns inte det kan du testa följande knep: Knyckla ihop förpackningen. Behåller den formen sorteras den som en metallförpackning, vecklar den ut sig sorteras den som plastförpackning.
- Är det verkligen någon idé att källsortera?
Ja, varje förpackning som kommer in i återvinningssystemet bidrar till utvecklingen av återvinningssystemen, så att ännu fler förpackningar kan bli till nytt material i framtiden. Förpackningar som inte lämnas till återvinning, går istället till förbränning. Genom att källsortera dina förpackningar hjälper du till att spara på jordens resurser och bidrar till ett cirkulärt samhälle. Till exempel halveras koldioxidutsläppen om du källsorterar en plastförpackning istället för att slänga den i soppåsen.
- Vad händer med det insamlade förpackningsmaterialet?
Alla förpackningar som lämnas till FTI transporteras till återvinningsanläggningar, som materialåtervinner så mycket som möjligt av det insamlade materialet. Det som inte går att materialåtervinna går till energiutvinning som ersättning för fossil råvara i industrin.