Metallförpackningar

Metall-förpackningar


Lämna alla metallförpackningar till återvinning: konservburkar, sprayburkar, tuber, kapsyler och aluminiumformar. Även små förpackningar som till exempel kapsyler, lock och folien på crème fraicheburken.

Dina gamla konservburkar blir till nya förpackningar, armeringsjärn eller motordelar. Inget är för litet för att återvinnas, även en kapsyl har betydelse.

Visste du att...


…när du källsorterar dina metallförpackningar gör du en viktig insats och bidrar till ett cirkulärt materialflöde. Förpackningar i metall kan nämligen återvinnas hur många gånger som helst utan materialförlust.

Gör så här

Tips & Trix

Kläm ut så mycket du kan ur metalltuben. Lämna sedan tuben i behållaren för metallförpackningar och plastkorken i behållare för plastförpackningar.

Sprayburkar kan lämnas i behållaren för metallförpackningar om de är helt tömda. Om det inte låter något när du håller sprayknappen intryckt är burken tom. Burkar som inte är tömda ska lämnas som farligt avfall på kommunens bemannade återvinningscentral.

Chipstestet – testa din chipspåse

Tips & Trix

Är du osäker på om din chipspåse (eller liknande påse) är gjord av plast eller metall? Testa att knyckla ihop den. Vecklar den ut sig igen ska den sorteras som plastförpackning, behåller den sin form ska den sorteras som metallförpackning.

Sortera inte som metallförpackning


 • Värmeljuskoppar av metall och plast samt marschallhållare
  Värmeljus och marschaller ska självklart sorteras, men inte som förpackningar. Innan du lägger dem i behållaren för metall på kommunens bemannade återvinningscentral, ska du ta bort den lilla vekeshållaren i stål i värmeljuset från aluminiumkoppen. Annars sorteras koppen automatiskt som stål och aluminiumet brinner upp i stålbadet.
 • Burkar med färgrester, lim, lösningsmedel
  Lämna som farligt avfall på kommunens bemannade återvinningscentral.
 • Metalliknande påsar som innehåller mer plast eller papper, än metall
  Se chipspåse-testet ovan.
 • Metallskrot, VVS-detaljer, stekpannor och andra produkter som inte är förpackningar
  Lämna som grovsopor på kommunens bemannade återvinningscentral.
 • Elektronik och elartiklar
  Lämna som elavfall på kommunens bemannade återvinningscentral.

El-kretsen
Sök i Sorteringsguiden

 

Så funkar återvinningen


Undrar du vad som händer med din förpackning efter att du lämnat den till återvinning? I den här filmen får du kika in på återvinningsanläggningen!

 

Vanliga frågor