Pappersförpackningar

Pappers-förpackningar


Källsortera pasta- och flingpaket, dryckeskartonger, sockerpåsar, pappersbärkassar och wellpapplådor som pappersförpackningar. Kuvert och post it-lappar ska du däremot slänga i vanliga soppåsen.

Visste du att…

…pappersfiber kan återvinnas minst sju gånger? Att tillverka förpackningar av återvunnen pappersfiber är dessutom 40 procent mindre energikrävande, än att tillverka dem av nyproducerad fiber. Att sortera och lämna dina pappersförpackningar till återvinning gör alltså stor skillnad för miljön.

Händer viker ihop ett tillplattat mjölkpaket

Gör så här

Tips & trix

En dryckeskartong för till exempel mjölk eller juice med skruvkork av plast sorterar du som pappersförpackning. Skruva av korken och lägg den i behållaren för plastförpackningar. Plastdelen som sitter fast i förpackningen kan sitta kvar. Den separeras från pappret i återvinningsprocessen.

Hand som plattar till en papperskartong

Spara plats

Tips & Trix

Vik ihop och platta till pappersförpackningen, så tar den mindre plats. Du kan även lägga mindre förpackningar i större. En tom mjölkförpackning rymmer minst fem ihopvikta. När du plattar till kartongerna behöver du inte tömma din källsortering lika ofta. Vi undviker också onödiga transporter om våra lastbilar inte behöver tömma lika ofta och behöver inte heller transportera luft.

Så funkar återvinningen


Undrar du vad som händer med din förpackning efter att du lämnat den till återvinning? I den här filmen får du kika in på återvinningsanläggningen!

 

Vanliga frågor