Pappersförpackningar

Pappers-förpackningar


Källsortera pappersförpackningar som pasta- och flingpaket, dryckeskartonger, sockerpåsar, pappersbärkassar och wellpapplådor. Kuvert och post it-lappar ska du däremot slänga i hushållssoporna eller sortera som brännbart avfall.

Visste du att…

…pappersfiber kan återvinnas upp till sju gånger? Att tillverka förpackningar av återvunnen pappersfiber är dessutom 40 procent mindre energikrävande, än att tillverka dem av nyproducerad fiber. Att sortera och lämna dina pappersförpackningar till återvinning gör alltså stor skillnad för miljön.

Händer som viker ihop en mjölkförpackning

Gör så här

Tips & trix

En dryckeskartong för till exempel mjölk eller juice med skruvkork av plast sorterar du som pappersförpackning. Skruva av korken och lägg den i behållaren för plastförpackningar. Plastdelen som sitter fast i förpackningen kan sitta kvar. Den separeras från pappret i återvinningsprocessen.

Hand som plattar till en papperskartong

Spara plats

Tips & Trix

Vik ihop och platta till pappersförpackningen, så tar den mindre plats. Du kan även lägga mindre förpackningar i större. En tom mjölkförpackning rymmer minst fem ihopvikta. När du plattar till kartongerna behöver du inte tömma din källsortering lika ofta. Vi undviker också onödiga transporter om våra lastbilar inte behöver tömma lika ofta och behöver inte heller transportera luft.

Sortera inte som pappersförpackning


  • Kuvert och post it-lappar
    Lägg i hushållssoporna eller i containern för brännbart avfall på kommunens bemannade återvinningscentral. Klistret på dessa orsakar skador på valsarna i återvinningsanläggningen för pappersförpackningar.
  • Dags- och veckotidningar, broschyrer, reklamblad, skriv- och ritpapper
    Lägg i behållaren för tidningar. Tidningar innehåller mineralolja som är farligt för människors hälsa, om det hamnar bland gamla pappersförpackningar som sedan blir till ny råvara för nya matförpackningar. Om tidningar blandas med pappersförpackningar, kan det leda till att materialet inte kan återvinnas. Då går det istället till förbränning.

Sök i Sorteringsguiden

Så funkar återvinningen


Undrar du vad som händer med din förpackning efter att du lämnat den till återvinning? I den här filmen får du kika in på återvinningsanläggningen!

 

Vanliga frågor