Det är inget som du som konsument behöver hålla reda på. Utvecklingen av vilka plaster som går att återvinna går ständigt framåt. Det enda du behöver komma ihåg är därför att lämna alla dina plastförpackningar till återvinning. Vår ägare Svensk Plaståtervinning jobbar aktivt för att fler förpackningar ska kunna materialåtervinnas och bygger just nu ut sin anläggning i Motala för att kunna återvinna fler olika typer av plastförpackningar.

Plastförpackningar
Burkar, tuber och flaskor i plast känns självklara att sortera som plastförpackningar. Andra förpackningar kan vara svårare.
Chipspåsar och frigolit ska också sorteras som plastförpackningar, men leksaker, tvättkorgar och andra saker som inte är förpackningar sorteras som grovsopor.
Visste du att...
… en använd plastförpackning som sorteras och återvinns, halverar klimatpåverkan, jämfört med om den slängs i hushållssoporna och eldas upp (förbränns).

Gör så här
Tips & Trix
På återvinningsstationer och i miljörum ska du bara lämna plastförpackningar (som burkar, flaskor, lock och tuber). De fraktas nämligen till en återvinningsanläggning som bara återvinner plastförpackningar. Andra plastföremål som leksaker, möbler eller tvättkorgar, ska lämnas till kommunens bemannade återvinningscentral, eller slängas i hushållsavfallet.
Ju större utsortering, desto större klimatvinst
Ju mer plastförpackningar du sorterar, som sedan återvinns, desto mer minskar utsläppen från förbränning och den mängd fossila resurser som behövs vid framställningen av ny plast. Istället kan din använda förpackning bli en ny produkt eller förpackning – om och om igen.
Chipstestet – testa din chipspåse
Tips & Trix
Är du osäker på om din chipspåse (eller liknande påse) är gjord av plast eller metall? Testa att knyckla ihop den. Vecklar den ut sig igen ska den sorteras som en plastförpackning, behåller den sin form ska den sorteras som metallförpackning.
Så funkar återvinningen
Undrar du vad som händer med din förpackning efter att du lämnat den till återvinning? I den här filmen kan du kika in på Svensk Plaståtervinnings anläggning i Motala och få svaret!
Vanliga frågor
-
-
Nej, lämna förpackningarna löst i behållaren. Det underlättar sorteringen i senare led av processen. Om plastförpackningarna ligger inuti en påse finns en risk att de inte kan sorteras på rätt sätt och därmed inte heller kan materialåtervinnas.
-
Ja, en använd plastförpackning som sorteras och återvinns, halverar klimatpåverkan, jämfört med om den slängs i hushållssoporna och eldas upp (förbränns). Ett kilo materialåtervunnen plast minskar koldioxidutsläppet med två kilo. Plasten i en förpackning kan återvinnas om och om igen. Det gör både att vi minskar utsläppen från förbränning och minskar behovet av fossil råvara, som behövs vid produktion av ny plast. Återvinner vi behövs inte ny plast i samma omfattning. Ur klimatsynpunkt är det viktigt att återvinningen är cirkulär, med en effektiv och högkvalitativ sortering och separering. Då behålls materialets kvalitet och funktioner. Svensk Plaståtervinning, som tar emot FTI:s insamlade förpackningar, är den enda aktören i Sverige som arbetar med cirkulär återvinning med sortering i fokus.
-
Alla förpackningar som lämnas till FTI transporteras till återvinningsanläggningar, som materialåtervinner så mycket som möjligt av det insamlade materialet. Det som inte går att materialåtervinna går till energiutvinning som ersättning för fossil råvara i industrin.
-
Ja, det är helt rätt. Du behöver inte skilja på mjuka och hårda plastförpackningar, utan kan lägga alla plastförpackningar i samma behållare, eftersom de hanteras på samma anläggning. Vi sparar därmed transporter och materialåtervinningen ökar.