Plastförpackningar

Plastförpackningar


Burkar, tuber och flaskor i plast känns självklara att sortera som plastförpackningar. Andra förpackningar kan vara svårare.

Chipspåsar och frigolit ska också sorteras som plastförpackningar, men leksaker, tvättkorgar och andra saker som inte är förpackningar sorteras som grovsopor.

Visste du att...

… en använd plastförpackning som sorteras och återvinns, halverar klimatpåverkan, jämfört med om den slängs i hushållssoporna och eldas upp (förbränns). 

Man lägger en plastförpackning i sitt återvinningskärl

Gör så här

Tips & Trix

På återvinningsstationer och i miljörum ska du bara lämna plastförpackningar (som burkar, flaskor, lock och tuber). De fraktas nämligen till en återvinningsanläggning som bara återvinner plastförpackningar. Andra plastföremål som leksaker, möbler eller tvättkorgar, ska lämnas till kommunens bemannade återvinningscentral, eller slängas i hushållsavfallet.

Ju större utsortering, desto större klimatvinst

Ju mer plastförpackningar du sorterar, som sedan återvinns, desto mer minskar utsläppen från förbränning och den mängd fossila resurser som behövs vid framställningen av ny plast. Istället kan din använda förpackning bli en ny produkt eller förpackning – om och om igen. 

Chipstestet – testa din chipspåse

Tips & Trix

Är du osäker på om din chipspåse (eller liknande påse) är gjord av plast eller metall? Testa att knyckla ihop den. Vecklar den ut sig igen ska den sorteras som en plastförpackning, behåller den sin form ska den sorteras som metallförpackning.

Så funkar återvinningen


Undrar du vad som händer med din förpackning efter att du lämnat den till återvinning? I den här filmen kan du kika in på Svensk Plaståtervinnings anläggning i Motala och få svaret!

 

Vanliga frågor