Alla plastförpackningar som samlas in av oss på FTI skickas till Svensk Plaståtervinnings återvinningsanläggning i Motala. Den är redan idag Europas mest effektiva anläggning, och bygger nu Site Zero, som blir världens största och mest effektiva återvinningsanläggning för cirkulär hantering av plastförpackningar från hushåll. Hos Svensk Plaståtervinning finsorteras de mjuka och hårda plastförpackningarna i en högteknologisk process. Förenklat kan man säga att de mjuka plastförpackningarna skiljs från de hårda med hjälp av fläktar som blåser bort den lätta mjukplasten. Sedan sorteras förpackningarna med hjälp av infrarött ljus som används för att identifiera de olika plastmaterialen. Alla plastsorter separeras från varandra för att i nästa steg återvinnas var för sig. Det är en förutsättning för att behålla materialets kvalitet och funktioner och gör det möjligt att kan återvinna plasten om och om igen. Efter sortering och separering smälts plasttyperna ned till små pellets, som används för att tillverka nya plastprodukter. Svensk Plaståtervinning driver och leder utvecklingen inom cirkulär plaståtervinning. Läs mer om återvinningsprocessen
Skola och student
Här har vi samlat länkar och information för dig som gör ett skolarbete om återvinning.

Återvinning och klimatvinster
För att vi ska nå regeringens återvinningsmål, behöver hela Sverige hjälpa till – privatpersoner, kommuner, företag och myndigheter.

Sortering och material
Sorteringsguiden
Undrar du hur olika förpackningar ska sorteras? Sök i Sorteringsguiden och läs om olika material.
Information om material vi samlar in
Lagar och förordningar
Sveriges system för återvinning av förpackningar bygger på direktiv (regler) från EU. Regeringen har skapat förordningar (lagar) som styr Sveriges återvinning. De behöver följas av privatpersoner, företag och kommuner och av oss på FTI.
Kort om återvinningsansvaret enligt lag:
- Alla företag som sätter en förpackning på den svenska marknaden har ett ansvar att se till att den samlas in för att kunna återvinnas. Det kallas för producentansvar.
- Företag har ansvar för att återvinna förpackningar som de använder i sin egen verksamhet.
- FTI hjälper företagen att sköta sitt ansvar att samla in och återvinna sina förpackningar.
- Privatpersoner ska enligt lag sortera sina förpackningar och lämna dem till återvinning.

Statistik
Se hur mycket förpackningar vi samlar in och hur stor andel som återvinns av de förpackningar som satts på marknaden av de producenter som är anslutna till oss.
Vad tycker svenska folket om återvinning
Återvinningsbarometern
Varje år gör vi en undersökning av svenska folkets källsorteringsvanor och inställning till återvinning.
Du hittar resultaten från senaste Återvinningsbarometern på vår sida om statistik.
Om FTI
Vårt uppdrag är samla in hushållens förpackningar för att de ska kunna återvinns i så hög grad som möjligt.
Vi ägs av fyra materialbolag: Returkartong, Svensk Plaståtervinning, Metallkretsen och Svensk Glasåtervinning.
Vi delar inte ut någon vinst till våra ägare.
Vi samlar in ungefär 90 procent av alla insamlade förpackningar i Sverige.

Lättillgänglig information att skriva ut
Broschyr om återvinning
I vår broschyr ”Från nytt till använt till nytt igen – Så funkar återvinning” får du på ett enkelt och kortfattat sätt läsa om vad vi på FTI gör, hur återvinning av förpackningar fungerar och lite om dess klimatvinster. Broschyren finns i ett utskriftsvänligt format.
Intervjuer och besök
Det är många som är intresserade av återvinning. Vi har tyvärr inte möjlighet att ge intervjuer eller arrangera besök på återvinningsanläggningarna. I stället har vi tagit fram den här sidan för att hjälpa dig med ditt skolarbete.
Vanliga frågor
-
-
De transporteras till pappersbruk för återvinning. Pappersfibern kan återvinnas minst sju gånger innan den är utsliten. Efter det tas pappersavfallet tillvara som energi genom förbränning. Information om återvinningsprocessen TAGGNING: Privatperson, Pappersförpackningar, Återvinning
-
Det beror framför allt på förordningen om producentansvar, som innebär att den som sätter en förpackning på marknaden också ansvarar för att den kan samlas in och återvinnas. För att det ska fungera i praktiken måste politikerna definiera vilka varor som ska omfattas och definiera vilka som är ansvariga för att organisera och finansiera en insamling. Det kallas alltså producentansvar och förpackningar är en varugrupp som har producentansvar. En annan anledning är att olika typer av material används till olika typer av produkter, även om grundmaterialet (till exempel plast eller glas) är detsamma. Blandas förpackningsmaterial med produkter kan den nya råvaran bli av sämre kvalitet. Man kan till exempel inte blanda glasförpackningar med vilket sorts glas som helst. Fönsterglas och dricksglas är av annan kvalitet än den som används i glasförpackningar. Om de blandas får det nya glaset sämre kvalitet.
-
Alla förpackningar är ännu inte tillverkade på ett sådant sätt att de går att materialåtervinna. Vi på FTI jobbar ständigt för att öka andelen återvinningsbara förpackningar tillsammans med våra anslutna producenter. Som konsument behöver du inte tänka på vad som går att återvinna idag, utvecklingen går snabbt framåt. Det enda du behöver göra är att lämna förpackningarna till återvinning.