Alla förpackningar som lämnas till FTI transporteras till återvinningsanläggningar, som materialåtervinner så mycket som möjligt av det insamlade materialet. Det som inte går att materialåtervinna går till energiutvinning som ersättning för fossil råvara i industrin.
Sorteringsguiden
Osäker på hur du sorterar nagellacket, kaviartuben eller smörpaketet? Sök på vanliga förpackningar och produkter i vår sorteringsguide.

Panta dina förpackningar
Sorteringsinfo i Bower-appen
Alla förpackningar som har en streckkod går att panta med Bower-appen! Du skannar enkelt streckkoden på förpackningen och får information om hur den ska sorteras. Dessutom får du en belöning i form av poäng eller pengar när du tar med dig dina förpackningar till återvinningsstationen.
För att öka insamlingen av hushållsförpackningar har FTI och Bower startat ett samarbete som syftar till att belöna konsumenter för sortering och att koppla samman konsumenter och producenter kring hållbara förpackningar.
Så sorterar du avfall som inte är förpackningar
Annat avfall
Vi tar hand om dina förpackningar, men det finns många andra typer av avfall. Ta reda på var du sorterar mat, batterier, ljuskällor och annat.
Gör så här
1. Töm
- Förpackningarna ska vara tömda på sitt innehåll.
- De behöver inte vara rengjorda.
Förpackningar som inte är tömda riskerar att locka till sig skadedjur och orsaka obehaglig lukt. Otömda förpackningar kan också påverka återvinningsprocessen.
2. Separera
- Består förpackningen av mer än ett material ska du, om det är möjligt, skilja dem åt.
- En glasburk med metallock är enkelt att ta isär, medan sprayburkens pump brukar vara svår att få bort. Låt den då sitta kvar.
- Om en förpackning består av flera materialslag som inte kan separeras, ska du sortera efter det viktmässigt dominerande materialet.
3. Underlätta återvinningen
- Vik ihop och platta till pappersförpackningar och lägg gärna de mindre i de större. Då tar de mindre plats och lastbilarna behöver inte tömma kärlen lika ofta.
- Böj in vassa lock på konservburken och platta gärna till.
- Se till att sprayburkar/-flaskor är helt tömda.
4. Sortera rätt
- Släng inget annat än förpackningar i behållarna för förpackningsinsamling.
- Ta hjälp av Sorteringsguiden för att slänga förpackningen i rätt behållare
Lämna större förpackningar
Så här används inkasthålen när du har större förpackningar att lämna:
Utformning av hålen styrs av Boverkets riktlinjer. Måtten är satta för att hindra att någon tar sig in i behållarna och skadar sig.
Vanliga frågor
-
-
Nej, det är en myt. Allt glas som sorteras på återvinningsstationer eller i miljörum hålls separerade från varandra. Det kan se ut som att glaset blandas vid tömning, men bilen som det töms i har två fack på flaket. Färgat och ofärgat glas hålls separerat i hela processen.
-
Nej, det är en myt. Du behöver inte diska ur förpackningen, det räcker att den är tömd på sitt innehåll. Skälet till att förpackningarna ska vara tömda är dels en hygienfråga och dels att det kan påverka återvinningen eftersom den automatiska sorteringsprocessen för vissa materialslag sorterar förpackningarna efter vikt.
-
Ofta är det angivet på förpackningen hur den ska sorteras, titta gärna i första hand om det finns en symbol eller en utskriven sorteringsangivning. Finns inte det kan du testa följande knep: Knyckla ihop förpackningen. Behåller den formen sorteras den som en metallförpackning, vecklar den ut sig sorteras den som plastförpackning.
-
Nej, lämna förpackningarna löst i behållaren. Det underlättar sorteringen i senare led av processen. Om plastförpackningarna ligger inuti en påse finns en risk att de inte kan sorteras på rätt sätt och därmed inte heller kan materialåtervinnas.