Producentansvaret för returpapper (tidningar, kataloger, reklamblad med mera) upphörde 1 januari 2022 och insamlingen blev ett kommunalt ansvar. Det innebär att det inte längre är producenterna som är ansvariga för att samla in och återvinna tidningarna som sätts på marknaden. Det är istället respektive kommuns ansvar.

Tidningar och returpapper
Källsortera dina dagstidningar, veckotidningar, tidskrifter, kataloger, reklamblad, broschyrer, skrivarpapper, ritpapper och pocketböcker. Kuvert och post it-lappar ska du däremot slänga i hushållssoporna eller sortera som brännbart avfall.
Från och med 2022 är det Sveriges kommuner som ansvarar för insamling av tidningar och returpapper.
Visste du att...
…koldioxidutsläppen minskar med cirka 1,4 kilo för varje kilo tidningar som vi återvinner. Energiåtgången vid papperstillverkning är mycket lägre när basen är returfiber än när fibrerna kommer direkt från nyfällda träd.
Gör så här
Tips & Trix
Ta bort plastomslag runt tidningar och reklam och lämna dessa som plastförpackning.
Häftklamrar, spiraler och liknande behöver du inte ta bort från tidningar eller block. De avskiljs med magneter och skickas till metallåtervinning.
Vanliga frågor
-
-
Det är upp till respektive kommun hur insamlingssystemet för tidningar ska se ut. Kontakta er kommun för att få svar på hur det fungerar lokalt.
-
Ja, det är en myt att det inte spelar någon roll. Varje förpackning som kommer in i återvinningssystemet bidrar till utvecklingen av återvinningssystemen, så att ännu fler förpackningar kan bli till nytt material i framtiden. Förpackningar som inte lämnas till återvinning, går istället till förbränning. Genom att källsortera dina förpackningar hjälper du till att spara på jordens resurser och bidrar till ett cirkulärt samhälle. Till exempel halveras koldioxidutsläppen om du källsorterar en plastförpackning istället för att slänga den i soppåsen.
-
Alla förpackningar som lämnas till FTI transporteras till återvinningsanläggningar, som materialåtervinner så mycket som möjligt av det insamlade materialet. Det som inte går att materialåtervinna går till energiutvinning som ersättning för fossil råvara i industrin.